27
júl
2022
linkkatalógus

A FED további 0,75 százalékponttal emeli a kamatlábakat

A Federal Reserve újabb nagy kamatemelést hajtott végre, hogy megpróbálja kezelni az elszabadult inflációt. Jerome Powell elnök szerdán jelentette be, a jegybank további háromnegyed százalékponttal emeli a kamatokat. Öt hónapon belül ez már a negyedik kamatemelés, ami tovább szítja a recesszióval kapcsolatos félelmeket.

Az infláció júniusban elérte a 9,1 százalékot, ami 40 éve a leggyorsabb áremelkedés. A második negyedéves GDP-jelentést csütörtökön teszik közzé, és várhatóan zsugorodást mutat. Közgazdászok rámutattak, hogy egy egymás utáni második negatív negyedév azt jelentené, hogy Amerika már recesszióban van.

"Azt halljuk az emberektől és a családoktól, hogy a munkába járáshoz szükséges benzintank feltöltése, a lakbér kifizetése, a közüzemi díjak és egyéb alapvető kiadások kifizetése, valamint az élelmiszerrel kapcsolatos költségek fedezése között kell dönteniük" - magyarázta Michael Flood, a Los Angeles-i Regionális Élelmiszerbank vezérigazgatója.

"Tehát véleményünk szerint az infláció az elsődleges gazdasági prioritás, amelyre országként összpontosítanunk kell" - jelentette ki. "És az a véleményünk, hogy ha gyorsabban és agresszívebben lépünk fel az elnök által felvázolt lépésekkel, akkor gyorsabban fogjuk elérni, hogy segítsük az árak csökkenését".

Honlap megtekintése:
link: